Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία φοβερή πανδημία, η οποία απειλεί και προσβάλλει τη σωματική υγεία των ανθρώπων, μια λιγότερο ορατή απειλή τείνει να θεριέψει, τροφοδοτούμενη από το άγχος, τον φόβο, τον πανικό, τη θλίψη και όλες τις σοβαρές και ραγδαίες ανατροπές που έχουν επέλθει στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητά μας.


Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η μέριμνα στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και να μένει στη σκιά του αγώνα που δίνεται από τις ηγεσίες των κρατών και από την επιστημονική κοινότητα για την προστασία και αποκατάσταση της σωματικής υγείας.


Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενδυνάμωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των αυξανόμενων εξ αιτίας της πανδημίας αναγκών.


Προτρέπουμε όσους αισθάνονται πίεση και ψυχική δυσφορία, να μη διστάσουν να μιλήσουν για αυτό για να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου